Waarom zijn er geen antivirus apps in de App Store?

Op de PC word je vaak gek van de virussen. Ze maken je computer traag en kunnen bestanden beschadigen. Gelukkig heb je hier op je tablet of smartphone weinig tot geen last van. Maar hoe lang duurt het nog voordat hackers hun zinnen op de iOS-apparaten zetten? Hoe veilig zijn de iPhone en iPad  nou eigenlijk? Gezien de populariteit van die devices  is een hele goede vraag en de moeite waard om hier eens bij stil te staan.

Veel computers hebben  antivirus software waarmee zij de gebruiker beschermen tegen virussen, hackers en malware. Ook veel telefoons hebben applicaties die het apparaat beschermen tegen virusaanvallen. Zo is er in de Google Play store een mobile security applicatie van Kaspersky voor Android toestellen en heeft de Windows Mobile Store ook een groot aantal anti-virus applicaties.

Apple is echter van mening dat hun iOS-producten geen bescherming nodig hebben. De reden hiervoor is dat de organisatie  voor publicatie eerst alle app’s die in de App Store verkrijgbaar zijn, aan een grondige inspectie onderwerpt. Daarnaast is het besturingssysteem erg gesloten stelt het bedrijf en zo ontworpen dat er weinig aangrijpingspunten zijn die kwaadwillenden kunnen gebruiken voor virus- of malware aanvallen.

Desalniettemin is iOS niet immuun voor malware. Er zijn gevallen bekend waar de meesterhacker Charlie Miller een app in de App Store wist te krijgen die na installatie gegevens uit het adressenboek kopieerde en misbruikte. Er zijn echter bedrijven die een anti-virus app hebben ingediend bij Apple. Tot nu heeft Apple deze steeds  afgewezen omdat zij nog steeds gelooft in de veiligheid van hun product. En, eerlijk is eerlijk, tot nu toe werken de iOS-apparaten behoorlijk vlekkeloos en is van grote virussen vooralsnog weinig te merken , maar wellicht is dat slechts een kwestie van tijd…