Een telefoon als muziekspeler

De iPhone is waarschijnlijk de bekendste smartphone en als je alle modellen bij elkaar optelt ook de meest verkochte en succesvolste. De roots van het succes van de iPhone en van het hernieuwde succes van Apple liggen bij de iPod. De iPod was niet de eerste en ook niet de grootste in opslag maar het was wel een revolutie in draagbare audio. Apple combineerde gebruikersgemak, veel opslagcapaciteit en design om tot de iPod te komen. Veel van deze eigenschappen zien we tegenwoordig ook terug in de huidige generatie smartphones.

Daarbij is de smartphone steeds belangrijker aan het worden als muziekspeler. Dit komt door de als maar toenemende en goedkoper wordende opslagcapaciteit en door de populariteit van streaming diensten zoals Spotify.  Helaas voor de geluidskwaliteit is de gemiddelde telefoon geen aanwinst. De kwaliteit van je geluidsinstallatie word namelijk bepaald door de zwakste schakel in het systeem. Als er dan gebruik wordt gemaakt van een telefoon als muzikale bron dan is dit vaak de zwakste schakel. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste fabrikanten een telefoon niet ontwerpen met als doel om als audiospeler gebruikt te worden. Voor bijvoorbeeld de jackplug (koptelefoon uitgang), worden over het algemeen niet de meest hoogwaardige onderdelen gebruikt. Daarnaast heeft de pre-amp van een koptelefoon uitgang energie nodig, deze energie komt vaak van de accu van de telefoon. Fabrikanten kiezen dus voor energiezuinige audio uitgangen, iets wat het geluid niet ten goede komt.

Om te voorkomen dat je audio kwaliteit hieronder lijd, is het verstandig om dus geen gebruik te maken van deze minder kwalitatieve audio uitgang, wanneer je een smartphone aansluit op je hifi installatie.

Je kunt dit voorkomen door gebruik te maken van een dockingstation, hiermee wordt het geluid digitaal naar het dock gestuurd. Het dockingstation is over het algemeen voorzien van een adapter waardoor er meer energie gebruikt kan worden door de audio uitgang dat op het dock zit.

Een ander goed alternatief, misschien wel het beste en het meest praktische is streaming audio. Hiermee stuur je de muziek die op je telefoon staan, of die je binnenhaalt doormiddel van Spotify, draadloos naar je audioinstallatie. Nog handig is het om draadloze speakers te gebruiken, hiermee kun je zonder gebruik van extra apparatuur je muziek in hoge kwaliteit afspelen.